E-ained toidus

E-ained toidus

TOIDU LISAAINE PÄRITOLU

Lisaained võib nende päritolu järgi jaotada kolmeks:

1) ained, mis on eraldatud toidust, näiteks tardaine pektiin (E 440)

puuviljadest, toiduvärvid peedipunane (E 162) peedist ja papri-

kaekstrakt (E 160c) paprikast, tardained agar (E 406) ja karrageen

(E 407) merevetikatest;

2) ained, mis esinevad looduslikult toidus, kuid tööstus kasutab neid

sünteesi teel saaduna. Need on nö loodusidentsed ained, näiteks

antioksüdant askorbiinhape (E 300) või säilitusained sorbiinhape

(E 200) ja bensoehape (E 210);

3) ained, mis on saadud sünteesi teel ja millel ei ole looduses ana-

loogi, näiteks asotoiduvärvid.

 

KÄEPÄRANE E-AINETE TABEL

http://banaanisaar.ee/wp-content/uploads/2013/01/E-ained.png

 
Lisaained on jagatud gruppidesse:
 
100-199 toiduvärvid
200-299 säilitusained
300-399 antioksüdandid, happesuse regulaatorid
400-499 emulgaatorid, stabilisaatorid, paksendajad jm konsistentsi parandajad
500-599 happesuse regulaatorid, tardained, paakumisvastased ained
600-699 maitsetugevdajad
(700-799 antibiootikumid)
900+ glaseerained, propellandid, kunstlikud magusained
1000+ muu säilitamiseks, erinevad metallilised ühendid, naftajääkidest valmistatud ained.
 
Tervisest hoolides püüa tarvitamist piirata:
  • Värvained (E100-E199) – ohtu tuleks märgata erinevates värvilistes toodetes nagu kommid, jäätised, limonaadid, närimiskummid, jogurtid, kompotid aga ka vorstid ja saiatooted. Värvained on enim allergiat tekitavad toidu lisaained. Nii mõnedki varem kasutatud toiduvärvid on osutunud ohtlikuks ning riigiti on samuti erinev, mida lubatakse kasutada. On olemas ka ohutuid looduslikke värvaineid, millel puuduvad tervisele kahjulikud kõrvalmõjud.
  • Säilitusained (E200- E299) – see grupp on kõige laiem – kusjuures ka suhteliselt lühikest aega säilivad tooted võivad sisaldada säilitusaineid – nt kui leib või sai säilib tavapäraselt värskena umbes 3 päeva, siis säilitusainetega on aega pikendatud kuni nädalani. Säilitusaineid leidub ka kõikides vorsti- ja singitoodetes, paljudes juustudes, jogurtites, kohupiimades, küpsistes, kuivatatud puuviljades ja mahlades. Säilitusained põhjustavad allergilisust, astmat ja ärrituvust. Toiduained võivad rikneda kahel viisil. Esimesel, mis kujutab ohtu inimesele, võivad toiduainetes arenevad bakterid, pärmid või hallitusseened põhjustada toiduinfektsioone või toota mürke. Teisel juhul võib toiduaine säilitamisel kaotada iseloomuliku maitse, halveneb välimus.
  • Maitsetugevdaja (E620-E623) – enimkasutatav neist on naatrium(vesinik)glutamaat (E621), mis annab töödeldud toitudele soolase meki – seda leidub enamikes vorstides, sinkides, frikadellides, pelmeenides ja grill-lihades, samuti puljongikuubikutes, maitseainete segudes, kartulikrõpsudes jt ülisoolastes toodetes. Maitsetugevdajad põhjustavad närvilisust ja kergesti ärrituvust, neid sisaldavaid toite ei tohiks (väike) lapsed süüa. Naatriumglutamaati on aastatuhandeid kasutatud hiina köögis. Osadel inimestel võib rohke naatriumglutamaat toidus põhjustada haiguslikke nähtusi – näo ja rindkere punetust või valu, kuumatunnet, peavalu, mis kaovad poole tunni möödudes. Seda nähtust on hakatud nimetama “hiina restorani sündroomiks”. Avalikkuse survel on hiina restoranid vähendanud selle maitseintensiivistaja koguseid roogades.
  • Sünteetilised suhkruasendajad (E950-E954) – neid leidub karastusjookides, mahlades, moosides, vähesel määral ka jogurtites. Magusained ei anna süsivesikuid nagu seda teeb suhkur – nende mõju on aga pigem vastupidine loodetule, need ei langeta kehakaalu vaid kujundavad terviseriski. Suhkruasendajad on kunstlikud ning tervisele kahjulikud E-ained, mis võivad põhjustada kõrvaltoimeid nagu närvilisus, depressioon või isegi kantserogeensus. Magusainete grupp on keelatud muuhulgas USAs ja Inglismaal, neid ei ole soovitav tarbida rasedatel ega lastel.
  • Light-tooted – light-märgistusega tooted ei kuulu küll E-ainete klassifikatsiooni, kuid äramärkimist vajavad need siiski, kuna toovad organismile kasu asemel pigem kahju. Inimestele on suudetud selgeks teha, et suhkur ja rasv pole tervisele kasulik, seetõttu on nutikad suurtööstused mõelnud välja suhkruvabu ning light-tooteid – näib tore, aga kui süüvida põhjalikumalt, tulevad välja karmid tõed. Nagu eelpool mainitud, on paljudes karastusjookides, mahlades, moosides ja piimatoodetes suhkur asendatud suhkruasendajatega – sellest nende toodete light-märgistus tulebki – tervisliku toitumise seisukohast on on aga suhkruasendajad kahjulikumad kui suhkur ise ning selliste toodete “tervislikkus” seisneb vaid vähemas hulgas kalorites. Teine ohugrupp on vähendatud rasvasisaldusega tooted, milles samuti kasutatakse light-märgistust – kehakaalu vähendamiseks või normishoidmiseks tundub eriti loogiline osta sellise märgistusega tooteid, kuid tervislikkuse seisukohast on see väär. Kui lehmapiimas on rasvaprotsent 4-5 ligi, siis poelettidel märkame müügil ka 0,1%-lise rasvasisaldusega piimatooteid – neist toodetest ei suuda organism kaltsiumi omastada, seetõttu tuleks eelkõige lastele, kelle luud alles kasvavad, anda kaltsiumi imendumiseks just rasvasemaid piimatooteid.
  • Hüdrogeenitud rasvad (trans-rasvad) – ei kuulu samuti otseselt E-ainete kategooriasse, kuid nende kestev tarbimine on oluline südame- ja veresoonkonna haiguste põhjustaja. Oma olemuselt on hüdrogeenitud rasv tahkestatud taimeõli; tervisele ohtlik on aga see meetod, kuidas seda valmistatakse. Hüdrogeenitud rasvu leidub toodetes, kus kasutatakse margariini (mitte segi ajada võiga) – erinevad küpsetised ja kondiitritooted, maiustused aga ka paljud kohukesed ja loomulikult ka margariin ise, mida kasutatakse leivamäärdena. Tervise seisukohast on parem kasutada leivamäärdena ning küpsetistes ehtsat võid mitte margariine, mis põhjustavad veresoonte lupjumist ning sisaldavad lisaks tans-rasvadele säilitusaineid ning sünteetilisi antioksüdante. On ära tõestatud, et hüdrogeenitud rasvad põhjustavad südame- ja veresoonkonna haigusi. Hüdrogeenitud rasvade peamine kasutamispõhjus valmistoodetes on odavus. Hüdrogeenitud taimseid rasvu ei tohiks segi ajada kvaliteetsete külmpressitud (rafineerimata) taimsete õlidega – viimased on tervise seisukohast lausa vajalikud täisväärtuslikuks toitumiseks.

E tüüp

Mis haigusi põhjustab

Kus kasutatakse eriti tihti

 
E100-KurkumiinSuurtes kogustes annustatuna on põhjustanud sigadel kilpnäärme haiglaslikku suurenemist. Inimestel ei ole kõrvalmõjusid täheldatud.Maiustused, meiereitooted, kalatooted, salatikastmed, sinep.
E101-Riboflaviin (vitamiin B2)Puuduvad. Ülemäärane B-vitamiin viiakse uriiniga kehast välja.Sulatatud juustud, pagaritooted, salatikastmed, juurviljakonservid, maiustused.
E102-TatrasiinÜlitundlikus põhjustab nõgeslöövet Põhjustab allergilist nohu ja halvendab astmat. Tekitab migreeni, kõhuvalu,  nägemishäireid, liigesevalu. Tekitab lastel üliaktiivsust ja käitumishäireid.Jäätis, magustoidud, jogurtid, puuviljakonservid, närimiskumm, karastusjoogid
Asovärvid:
E104
E110
E122
E123
E124
E128
E129
E133
E142
E151
E154
E155
Vt. E102Karastusjoogid, maiused, saiakesed, supid, kosmeetika, jäätis, kala, jm tooted, kus on vajalik tuua esile toote värv
E120-KarmiinpunaneTehakse emaste kilptäide kuivatatud kehadest. Võib tekitada astmat ja eluohtlikke allergilisi reaktsioone.Alkohol, karastusjoogid, supid, saiakesed, magustoidud, huulepulkk
E124-Erütrosiin
Võib häirida kilpnäärme ja närvirakkude talitlust
Mõjutab hormoone, maksa ainevahetuset

Põhjustab käitumishäireid

Keeksid, karastusjoogid, magustoidud, maiustused
E131-PatentsinineE 132-IndigokarmiinÜlitundlikel põhjustab nahapunetust, hingamisraskusi. Põhjustab vererõhulangust ja šokki.Puuviljakonservid, joogid ja maiustused
E150-KaramellVõib tekitada kõhulahtisustÕlu, karastusjoogid, koolajoogid, maiustused, jäätis
E161g-KantaksantiinVõib tekitada nõgeslöövet ja silma võrkkesta muutusiVorstid, leib, naha pruunistust mõjutav kosmeetika
E-173-AlumiiniumMürgitab kesknärvisüsteemi rakke. Põhjustab Parkinsoni tõbe ja seniilset dementsustsaiakeste ja maiustuste kaunistused
E-200-SorbiinhapeNahaärritused, põletustunne suus. Raskendab astmat, nõgeslöövetpiimatooted, jogurt, leib, veinid, maiustused, juustud, koogidöö
E-210-214-Bensoehape, bensonaadidMõjutab allergikuid, astmaatikuid. Tekitab peavalu, migreeni, maoärritust. Ägestab atoopilist dermatiiti. Ergutab hüperaktiivsust. Lülitab välja DNA ahela tähtsaid osi ja kahjustab rakke. Kui seguneb c-vitamiiniga, tekib benseen, mis tekitab vähki. Tekitab Parkinsoni tõbe ja maksatsirroosijoogid, kastmed, kalatooted
E-220-Vääveldioksiid-säilitusaineTekitab hingamisraskusi, bronhide kokkutõmbeid, limaskesta põletikke. Ägestab astmatkarastusjoogid, kuivatatud puuviljad, kartulikrõpsud, veinid, siidrid
E-239-Heksametüleentetramiin

Tekitab seedekanali ja kuseteede häireid (juust, kalakonsevid)

Laguneb organismis formaldehüüdiks ja ammoniaagiks.
Need on vähkkasvajat ja allergiat põhjustavad ained
juust, kalakonsevid
E242-DimetüülkarbonaatNõgeslööve, soolestiku probleemid, peavaluvorsti- ja lihatooted, teeb liha punaseks, mis muidu oleks hallikas
E-251-NaatriumnitraatImikutel on keelatud, sest tekitab hapnikupuudustKoguneb põllumajandussaadustesse. (Lihast pooltooted, , kalakülmsäilitus,, suitsukala, juustud)
E280-PropioonhapeRottidel ja hiirtel on tekitanud mao limaskestahaavandeid ja kasvajaidKülmutatud leivad ja saiakesed
E300-Askorbiinhape
Sünteetiliselt valmistarud C vitamiin
üle 100 g päevas tekitab neerudega probleeme
joogid, jahud, leivatooted, puuviljatooted, liha, lastetoidud
E-310-312-gallaadidNõgeslööve, hingamisteede häired. Põletava suu sündroom.  Alandab viljastumisprotsenti ja lisab vastsündinute surmajuhtumeidmajoneesid, salatikastmed,õlid, friikartulid
E-320-(BHA) ButüülhüdroksüanisoolAstma, allergiline nohu, nõgeslööve. Võib põhjustada munasarjeade geneetilisi muutusi(margariinid, õlid, kartulikrõpsud, saiakesed, närimiskumm)
E-321-(BHT) ButüülhüdroksütolueenAstma, allergiline nohu, ekseemid, allergia. Kopsuväärareng. Maksarakkude jagundumine, liigkasv ja kasvajad(õlid, piima-ja koorepulbrid, kartulikrõpsud ja maiustused
E407-KarrageenSoolestikuvaevused, EU maades on lõhustunud karrageen keelatud, immuunsüsteemi muutusedkalatooted, juustud, jäätis, maiustused
E420-SorbitolKõhugaasid, kõhulahtisus ja valuddzemmid, saiakesed, marmelaadid
E430-PolüoksüetüleenKuseteede ja seedeprobleemid ning peavalukarastusjoogid
E445-KampollLoomkatsetel näidustatud suure hulga neerukivide teketjahud, liha, juustud
E461-MetüültselluloosGaasid ja soolestiku probleemidsai ja maiustused
E510-AmmooniumkloriidVererõhu tõussai ja maiustused
E514-NaatriumsulfaatVererõhu tõusmineraalveed
E554-TalkDementsuse, Parkinsoni tõve ja Alzheimeri tekekoore-, muna- ja keeksipulber, kastmed, puljongikuubikud
E559-alumiiniumsilikaatvt. E554Närimiskumm
E-620-624-glutamaadid (ka hiina toidus)Südame pekslemine, peavalu, näo punetus, lihas-ja liigesvalud, migreenid. Ei tohi anda alla 12 aastastele lastele. Sõltuvusaine. Põhjustab pidurdamatust(lihaleeme maitse-lihatoidud, valmistoidud, puljongikuubikud, salatukastmed, maitsesegud)
E-951-Aspartaam-(magusaine)
Epilepsia. Neuroloogilised käitumishäired-ahistutunne, masendus, unetus, pearinglus,
peavalud, üleüldine totakuse teke, ajukasvajate teke

Organismis (30kraadi juures) laguneb metanooliks NB! Väga mürgine

(kaljad, limonaadid, siirupid, jogurtid, kommid, mahlad, magustoidud, närimiskummid) 
E-952-Tsüklamiinhape-magusaineFotodermatiit. USA-s ja inglismall keelatud. Võib tekitada põievähki Keelatud lastele ja rasedatele(Karastusjoogid, mahlad, puuvilja-ja juurviljakonservid, jäätis, moosid)
E-954-Sahhariin-magusaineTekitab vähki. Keelatud rasedatele ja lastele(karastusjoogid, mahlad, magustoidud, jäätis, moosid)

Üksikasjaliku tabeli leiad: http://www.sahver.ee/files/Mida_tahendavad_erinevad_e.d.pdf

Allikaid:

e-ained

www.tunnetoitu.ee

http://maitseelamused.blogspot.com/

www.tarbijakaitse.ee

Save

Save

Save

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga