E-ained toidus
TOIDU LISAAINE PÄRITOLU
Lisaained võib nende päritolu järgi jaotada kolmeks:
1) ained, mis on eraldatud toidust, näiteks tardaine pektiin (E 440)
puuviljadest, toiduvärvid peedipunane (E 162) peedist ja papri-
kaekstrakt (E 160c) paprikast, tardained agar (E 406) ja karrageen
(E 407) merevetikatest;
2) ained, mis esinevad looduslikult toidus, kuid tööstus kasutab neid
sünteesi teel saaduna. Need on nö loodusidentsed ained, näiteks
antioksüdant askorbiinhape (E 300) või säilitusained sorbiinhape
(E 200) ja bensoehape (E 210);
3) ained, mis on saadud sünteesi teel ja millel ei ole looduses ana-
loogi, näiteks asotoiduvärvid.
KÄEPÄRANE E-AINETE TABEL
200-299 säilitusained
300-399 antioksüdandid, happesuse regulaatorid
400-499 emulgaatorid, stabilisaatorid, paksendajad jm konsistentsi parandajad
500-599 happesuse regulaatorid, tardained, paakumisvastased ained
600-699 maitsetugevdajad
(700-799 antibiootikumid)
900+ glaseerained, propellandid, kunstlikud magusained
1000+ muu säilitamiseks, erinevad metallilised ühendid, naftajääkidest valmistatud ained.
- Värvained (E100-E199) – ohtu tuleks märgata erinevates värvilistes toodetes nagu kommid, jäätised, limonaadid, närimiskummid, jogurtid, kompotid aga ka vorstid ja saiatooted. Värvained on enim allergiat tekitavad toidu lisaained. Nii mõnedki varem kasutatud toiduvärvid on osutunud ohtlikuks ning riigiti on samuti erinev, mida lubatakse kasutada. On olemas ka ohutuid looduslikke värvaineid, millel puuduvad tervisele kahjulikud kõrvalmõjud.
- Säilitusained (E200- E299) – see grupp on kõige laiem – kusjuures ka suhteliselt lühikest aega säilivad tooted võivad sisaldada säilitusaineid – nt kui leib või sai säilib tavapäraselt värskena umbes 3 päeva, siis säilitusainetega on aega pikendatud kuni nädalani. Säilitusaineid leidub ka kõikides vorsti- ja singitoodetes, paljudes juustudes, jogurtites, kohupiimades, küpsistes, kuivatatud puuviljades ja mahlades. Säilitusained põhjustavad allergilisust, astmat ja ärrituvust. Toiduained võivad rikneda kahel viisil. Esimesel, mis kujutab ohtu inimesele, võivad toiduainetes arenevad bakterid, pärmid või hallitusseened põhjustada toiduinfektsioone või toota mürke. Teisel juhul võib toiduaine säilitamisel kaotada iseloomuliku maitse, halveneb välimus.
- Maitsetugevdaja (E620-E623) – enimkasutatav neist on naatrium(vesinik)glutamaat (E621), mis annab töödeldud toitudele soolase meki – seda leidub enamikes vorstides, sinkides, frikadellides, pelmeenides ja grill-lihades, samuti puljongikuubikutes, maitseainete segudes, kartulikrõpsudes jt ülisoolastes toodetes. Maitsetugevdajad põhjustavad närvilisust ja kergesti ärrituvust, neid sisaldavaid toite ei tohiks (väike) lapsed süüa. Naatriumglutamaati on aastatuhandeid kasutatud hiina köögis. Osadel inimestel võib rohke naatriumglutamaat toidus põhjustada haiguslikke nähtusi – näo ja rindkere punetust või valu, kuumatunnet, peavalu, mis kaovad poole tunni möödudes. Seda nähtust on hakatud nimetama “hiina restorani sündroomiks”. Avalikkuse survel on hiina restoranid vähendanud selle maitseintensiivistaja koguseid roogades.
- Sünteetilised suhkruasendajad (E950-E954) – neid leidub karastusjookides, mahlades, moosides, vähesel määral ka jogurtites. Magusained ei anna süsivesikuid nagu seda teeb suhkur – nende mõju on aga pigem vastupidine loodetule, need ei langeta kehakaalu vaid kujundavad terviseriski. Suhkruasendajad on kunstlikud ning tervisele kahjulikud E-ained, mis võivad põhjustada kõrvaltoimeid nagu närvilisus, depressioon või isegi kantserogeensus. Magusainete grupp on keelatud muuhulgas USAs ja Inglismaal, neid ei ole soovitav tarbida rasedatel ega lastel.
- Light-tooted – light-märgistusega tooted ei kuulu küll E-ainete klassifikatsiooni, kuid äramärkimist vajavad need siiski, kuna toovad organismile kasu asemel pigem kahju. Inimestele on suudetud selgeks teha, et suhkur ja rasv pole tervisele kasulik, seetõttu on nutikad suurtööstused mõelnud välja suhkruvabu ning light-tooteid – näib tore, aga kui süüvida põhjalikumalt, tulevad välja karmid tõed. Nagu eelpool mainitud, on paljudes karastusjookides, mahlades, moosides ja piimatoodetes suhkur asendatud suhkruasendajatega – sellest nende toodete light-märgistus tulebki – tervisliku toitumise seisukohast on on aga suhkruasendajad kahjulikumad kui suhkur ise ning selliste toodete “tervislikkus” seisneb vaid vähemas hulgas kalorites. Teine ohugrupp on vähendatud rasvasisaldusega tooted, milles samuti kasutatakse light-märgistust – kehakaalu vähendamiseks või normishoidmiseks tundub eriti loogiline osta sellise märgistusega tooteid, kuid tervislikkuse seisukohast on see väär. Kui lehmapiimas on rasvaprotsent 4-5 ligi, siis poelettidel märkame müügil ka 0,1%-lise rasvasisaldusega piimatooteid – neist toodetest ei suuda organism kaltsiumi omastada, seetõttu tuleks eelkõige lastele, kelle luud alles kasvavad, anda kaltsiumi imendumiseks just rasvasemaid piimatooteid.
- Hüdrogeenitud rasvad (trans-rasvad) – ei kuulu samuti otseselt E-ainete kategooriasse, kuid nende kestev tarbimine on oluline südame- ja veresoonkonna haiguste põhjustaja. Oma olemuselt on hüdrogeenitud rasv tahkestatud taimeõli; tervisele ohtlik on aga see meetod, kuidas seda valmistatakse. Hüdrogeenitud rasvu leidub toodetes, kus kasutatakse margariini (mitte segi ajada võiga) – erinevad küpsetised ja kondiitritooted, maiustused aga ka paljud kohukesed ja loomulikult ka margariin ise, mida kasutatakse leivamäärdena. Tervise seisukohast on parem kasutada leivamäärdena ning küpsetistes ehtsat võid mitte margariine, mis põhjustavad veresoonte lupjumist ning sisaldavad lisaks tans-rasvadele säilitusaineid ning sünteetilisi antioksüdante. On ära tõestatud, et hüdrogeenitud rasvad põhjustavad südame- ja veresoonkonna haigusi. Hüdrogeenitud rasvade peamine kasutamispõhjus valmistoodetes on odavus. Hüdrogeenitud taimseid rasvu ei tohiks segi ajada kvaliteetsete külmpressitud (rafineerimata) taimsete õlidega – viimased on tervise seisukohast lausa vajalikud täisväärtuslikuks toitumiseks.
E tüüp | Mis haigusi põhjustab | Kus kasutatakse eriti tihti | |
E100-Kurkumiin | Suurtes kogustes annustatuna on põhjustanud sigadel kilpnäärme haiglaslikku suurenemist. Inimestel ei ole kõrvalmõjusid täheldatud. | Maiustused, meiereitooted, kalatooted, salatikastmed, sinep. | |
E101-Riboflaviin (vitamiin B2) | Puuduvad. Ülemäärane B-vitamiin viiakse uriiniga kehast välja. | Sulatatud juustud, pagaritooted, salatikastmed, juurviljakonservid, maiustused. | |
E102-Tatrasiin | Ülitundlikus põhjustab nõgeslöövet Põhjustab allergilist nohu ja halvendab astmat. Tekitab migreeni, kõhuvalu, nägemishäireid, liigesevalu. Tekitab lastel üliaktiivsust ja käitumishäireid. | Jäätis, magustoidud, jogurtid, puuviljakonservid, närimiskumm, karastusjoogid | |
Asovärvid: E104 E110 E122 E123 E124 E128 E129 E133 E142 E151 E154 E155 | Vt. E102 | Karastusjoogid, maiused, saiakesed, supid, kosmeetika, jäätis, kala, jm tooted, kus on vajalik tuua esile toote värv | |
E120-Karmiinpunane | Tehakse emaste kilptäide kuivatatud kehadest. Võib tekitada astmat ja eluohtlikke allergilisi reaktsioone. | Alkohol, karastusjoogid, supid, saiakesed, magustoidud, huulepulkk | |
E124-Erütrosiin | Võib häirida kilpnäärme ja närvirakkude talitlust Mõjutab hormoone, maksa ainevahetuset Põhjustab käitumishäireid | Keeksid, karastusjoogid, magustoidud, maiustused | |
E131-PatentsinineE 132-Indigokarmiin | Ülitundlikel põhjustab nahapunetust, hingamisraskusi. Põhjustab vererõhulangust ja šokki. | Puuviljakonservid, joogid ja maiustused | |
E150-Karamell | Võib tekitada kõhulahtisust | Õlu, karastusjoogid, koolajoogid, maiustused, jäätis | |
E161g-Kantaksantiin | Võib tekitada nõgeslöövet ja silma võrkkesta muutusi | Vorstid, leib, naha pruunistust mõjutav kosmeetika | |
E-173-Alumiinium | Mürgitab kesknärvisüsteemi rakke. Põhjustab Parkinsoni tõbe ja seniilset dementsust | saiakeste ja maiustuste kaunistused | |
E-200-Sorbiinhape | Nahaärritused, põletustunne suus. Raskendab astmat, nõgeslöövet | piimatooted, jogurt, leib, veinid, maiustused, juustud, koogidöö | |
E-210-214-Bensoehape, bensonaadid | Mõjutab allergikuid, astmaatikuid. Tekitab peavalu, migreeni, maoärritust. Ägestab atoopilist dermatiiti. Ergutab hüperaktiivsust. Lülitab välja DNA ahela tähtsaid osi ja kahjustab rakke. Kui seguneb c-vitamiiniga, tekib benseen, mis tekitab vähki. Tekitab Parkinsoni tõbe ja maksatsirroosi | joogid, kastmed, kalatooted | |
E-220-Vääveldioksiid-säilitusaine | Tekitab hingamisraskusi, bronhide kokkutõmbeid, limaskesta põletikke. Ägestab astmat | karastusjoogid, kuivatatud puuviljad, kartulikrõpsud, veinid, siidrid | |
E-239-Heksametüleentetramiin | Tekitab seedekanali ja kuseteede häireid (juust, kalakonsevid) Laguneb organismis formaldehüüdiks ja ammoniaagiks. Need on vähkkasvajat ja allergiat põhjustavad ained | juust, kalakonsevid | |
E242-Dimetüülkarbonaat | Nõgeslööve, soolestiku probleemid, peavalu | vorsti- ja lihatooted, teeb liha punaseks, mis muidu oleks hallikas | |
E-251-Naatriumnitraat | Imikutel on keelatud, sest tekitab hapnikupuudust | Koguneb põllumajandussaadustesse. (Lihast pooltooted, , kalakülmsäilitus,, suitsukala, juustud) | |
E280-Propioonhape | Rottidel ja hiirtel on tekitanud mao limaskestahaavandeid ja kasvajaid | Külmutatud leivad ja saiakesed | |
E300-Askorbiinhape | Sünteetiliselt valmistarud C vitamiin üle 100 g päevas tekitab neerudega probleeme | joogid, jahud, leivatooted, puuviljatooted, liha, lastetoidud | |
E-310-312-gallaadid | Nõgeslööve, hingamisteede häired. Põletava suu sündroom. Alandab viljastumisprotsenti ja lisab vastsündinute surmajuhtumeid | majoneesid, salatikastmed,õlid, friikartulid | |
E-320-(BHA) Butüülhüdroksüanisool | Astma, allergiline nohu, nõgeslööve. Võib põhjustada munasarjeade geneetilisi muutusi | (margariinid, õlid, kartulikrõpsud, saiakesed, närimiskumm) | |
E-321-(BHT) Butüülhüdroksütolueen | Astma, allergiline nohu, ekseemid, allergia. Kopsuväärareng. Maksarakkude jagundumine, liigkasv ja kasvajad | (õlid, piima-ja koorepulbrid, kartulikrõpsud ja maiustused | |
E407-Karrageen | Soolestikuvaevused, EU maades on lõhustunud karrageen keelatud, immuunsüsteemi muutused | kalatooted, juustud, jäätis, maiustused | |
E420-Sorbitol | Kõhugaasid, kõhulahtisus ja valud | dzemmid, saiakesed, marmelaadid | |
E430-Polüoksüetüleen | Kuseteede ja seedeprobleemid ning peavalu | karastusjoogid | |
E445-Kampoll | Loomkatsetel näidustatud suure hulga neerukivide teket | jahud, liha, juustud | |
E461-Metüültselluloos | Gaasid ja soolestiku probleemid | sai ja maiustused | |
E510-Ammooniumkloriid | Vererõhu tõus | sai ja maiustused | |
E514-Naatriumsulfaat | Vererõhu tõus | mineraalveed | |
E554-Talk | Dementsuse, Parkinsoni tõve ja Alzheimeri teke | koore-, muna- ja keeksipulber, kastmed, puljongikuubikud | |
E559-alumiiniumsilikaat | vt. E554 | Närimiskumm | |
E-620-624-glutamaadid (ka hiina toidus) | Südame pekslemine, peavalu, näo punetus, lihas-ja liigesvalud, migreenid. Ei tohi anda alla 12 aastastele lastele. Sõltuvusaine. Põhjustab pidurdamatust | (lihaleeme maitse-lihatoidud, valmistoidud, puljongikuubikud, salatukastmed, maitsesegud) | |
E-951-Aspartaam-(magusaine) | Epilepsia. Neuroloogilised käitumishäired-ahistutunne, masendus, unetus, pearinglus, peavalud, üleüldine totakuse teke, ajukasvajate teke Organismis (30kraadi juures) laguneb metanooliks NB! Väga mürgine | (kaljad, limonaadid, siirupid, jogurtid, kommid, mahlad, magustoidud, närimiskummid) | |
E-952-Tsüklamiinhape-magusaine | Fotodermatiit. USA-s ja inglismall keelatud. Võib tekitada põievähki Keelatud lastele ja rasedatele | (Karastusjoogid, mahlad, puuvilja-ja juurviljakonservid, jäätis, moosid) | |
E-954-Sahhariin-magusaine | Tekitab vähki. Keelatud rasedatele ja lastele | (karastusjoogid, mahlad, magustoidud, jäätis, moosid) |
Üksikasjaliku tabeli leiad: http://www.sahver.ee/files/Mida_tahendavad_erinevad_e.d.pdf
Allikaid:
e-ained
www.tunnetoitu.ee
http://maitseelamused.blogspot.com/
www.tarbijakaitse.ee
Save
Save
Save