Retsepti “tõlge”:
Head pannkoogid.
Võta 7 muna, aga jäta 3 munavalget maha, ja vispelda neid nii paljo jahoga, kui sa arvad seda parajaste paksuks saavat. Vala ühe korteri osa sulatud võid, ja pool toopi rõõska piima sinna sekka, aga natoke haavalt, et see ei lähe klimbiseks. Saab see hästi vispeldud, siis tee see pannkoogi pann hästi palavaks, võia seda ükspäinis esimest korda ja siis mitte enam, ja küpseta need koogid tasase tule peal, nõnda kui see viis on. Seda vähemat jaho sealjuures pruugitakse, seda parem see on, ja neid koogid peab nii õhukeseks tehtama , kui iial sünnib.
Retsepti autor on Caijsa Warg (1703-1769), üks kuulsamaid kokki Rootsi ajaloos. 1755. aastal avaldas ta emalt saadud päranduse toel oma kokaraamatu “Hjelpreda I Hushållningen För Unga Fruentimber“. Eestikeelne tõlge ilmus aastal 1781, pealkirjaga “Köki ja Kokka Ramat” , sisaldades 986 retsepti ja juhist. See oli esimene eestikeelne kokaraamat.
Caijsa töötas mitmete mõjukate Rootsi perekondade juures, nende hulgas ka von Stackelbergid. Minu jaoks oli see tore avastus, sest mu abikaasa kauge esivanem on samuti Stackelberg, täpsemalt parun Reinhold von Stackelberg (1819-1878).
Aga lähemalt pannkookidest.
Küpsetan neid peaagu alati Caijsa retsepti järgi. Sest need on lihtsalt niiiiiiiiiiiiii võrratud!
Järgin koguseid ja valmistusviisi selliselt, nagu õpetuses juhatatud. Kaasa arvatud hiiglaslik kogus sulavõid ja 7 muna. Mõnikord küll teen ka väiksema koguse tainast, sel juhul kasutan vähem mune, võid ja vedelikku. Omalt poolt lisan tainasse suhkrut ja soola maitse järgi. Vedelikuks tarvitan kas piima või kohvikoore ja vee segu (400ml koort/200 vett). Olen teinud ka puhta kohvikoorega.
Ja tulemus – kuldkollased, kerged, õhulised, pehmed. Kui tavalised pannkoogid jäävad küllaltki rasvased, siis need koogid on imeliselt rasvatu tekstuuriga. Maitselt meenutavad kõige enam vanilli-koorejäätist 🙂
Serveeri maasikamoosiga. Või jäätisega. Või moosi JA jäätisega.
Sobivad väga hästi ka soolaste täidistega söömiseks. Sel juhul lisa suhkrut tainasse näpuotsaga.
Head Pannkoogid 
Kogus: 4-6 inimesele Valmistusaeg: 1 tund
Vaja läheb:
• 7 muna (kasuta 4 munavalget, kuid kõik 7 munakollast)
• jahu, tunde järgi
• soola ja suhkrut, tunde järgi
• ca 290 ml sulatatud võid
• ca 600 ml piima (või kohvikoort)
Valmistusviis:
Kõige lihtsam moodus on kõik koostisosad blenderisse valada ja masinal segamistöö ära teha lasta.
Kui aga soovid ehedat kogemust, siis toimi nii: võta 7 muna, löö neist 4 kaussi. Ülejäänud munadel eralda munakollane ning vala needki kaussi. Vispelda. Lisa lahtiklopitud munadele küllaltki suur kogus jahu, ikka nii, et see muna-jahu segu tuleks tihke, sest hilisem piim ja sulavõi vedeldavad tainast piisavalt. Kui muutub liialt vedelaks, siis pärastisel jahu lisamisel tekivad klimbid, millest vabanemiseks tuleb väga usinasti vispeldada. Valmis tainas on mõnusalt kreemjas.
Nagu retseptis on öeldud, tuleb pann tuliseks ajada ja rasvatada üksainus kord. Nii ma küpsetangi täiesti ilma rasvaineta. Tõsta kulbiga paras kogus tainast pannile ja kalluta seda ringjalt, et tainas laiali valguks. Küpseta mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Toodud kogustest saab umbes 24 keskmise suurusega pannkooki.